Karakteristikat e zhvillimit dhe trajtimit të sklerozës subkondrale

Një nga manifestimet më të rënda të osteoartritit është skleroza e sipërfaqeve artikulare. Sëmundja ka manifestime dhe simptoma karakteristike, për të cilat artikulli ynë do të flasë. Farë është osteoskleroza subkondrale, shkaqet e zhvillimit të saj, shenjat dhe trajtimi i mundshëm në faza të ndryshme të sëmundjes – të gjitha informacionet e nevojshme janë dhënë më poshtë.

Farë është skleroza subkondrale

Osteoskleroza subkondrale nuk klasifikohet në një kategori të veçantë; përkundrazi është një nga simptomat e artrozës kronike të kyçeve. Ndryshimet më së shpeshti shfaqen në nyjet e gjurit dhe hip, dhe patologjitë e palcës së mesit dhe qafës së mitrës preken në shpinë. Isshtë në këto pjesë të trupit tonë që ngarkesa maksimale shpërndahet gjatë lëvizjeve, kështu që nyjet e tilla shpejt dështojnë.

Mekanizmi i zhvillimit të sëmundjes mund të imagjinohet duke kujtuar strukturën e nyjes. Indet kartilaginoze ndodhen në sipërfaqen e brendshme, duke ndihmuar lëvizjen pa dhimbje dhe pa dhimbje të eshtrave.

Kur shtresa e kërcit është e dëmtuar, rritjet dhe vulat fillojnë të formohen në indet e eshtrave. Duken si grepa dhe quhen osteofite. Ruajtja e funksionit motorik të bashkimit varet nga vendndodhja e tyre. Nëse osteofitet janë në skaj, fërkimi midis pllakave nuk është i vështirë, prandaj, pacienti nuk shqetësohet nga ndonjë ndjesi e pakëndshme. Në rast se rritjet formohen midis dy sipërfaqeve të nyjeve (pllaka), kjo do të provokojë një ngushtim të hendekut të përbashkët dhe vështirësi në lëvizje. Me këtë zhvillim, skleroza subkondrale e sipërfaqeve artikulare e bën veten të ndjehet me siklet dhe dhimbje gjatë lëvizjeve normale. Procesi patologjik shtrihet në pllaka, të cilat janë të vendosura midis trupit dhe diskut të vertebrës. Kjo gjendje quhet sklerozë subkondrale e pllakave mbyllëse.

Shkaqet

Osteoskleroza subkondrale më së shpeshti shfaqet në pleqëri si rezultat i veshjes së trupit dhe rrallimit të indeve të eshtrave. Në rrezik janë pacientët më të vjetër se 65 vjeç, atletë dhe njerëz të angazhuar në punë fizike të fortë. Nën ndikimin e faktorëve mjedisorë, sëmundja është dukshëm "më e re" dhe tani po diagnostikohet te pacientët e rinj, madje edhe fëmijët.

Të gjithë faktorët negativë që çojnë në zhvillimin e osteosklerozës subkondrale të sipërfaqeve artikulare mund të ndahen në dy kategori kryesore. Këto janë shkaqe endogjene (të brendshme) dhe ekzogjene (të jashtme).

Lexo artikullin:  Injeksione për riparimin e kërcit

Ndër faktorët e brendshëm, mbizotërojnë këto:

 • Sëmundjet autoimune. Në veçanti, sëmundja eritematoz e sistemit lupus sistemik mund të çojë në zhvillimin e sëmundjes.
 • Ndryshimet në lidhje me moshën. Rreziku i patologjive të tilla rritet pas 50 vjetësh.
 • Predispozita gjenetike. Pacientët, të afërmit e të cilëve gjithashtu vuajnë nga artroza ose osteochondrosis kanë shanse shumë të larta për të marrë këtë sëmundje gjithashtu.
 • Përkatësia gjinore. Tek gratë, struktura e indit kockor është më poroz, dhe pas menopauzës, ndodh rrallimi i saj, gjë që mund të çojë në probleme të tilla.
 • Sëmundja vaskulare. Me furnizim të pamjaftueshëm të gjakut në nyje, zhvillohen ndryshime patologjike, të cilat gjithashtu mund të shkaktojnë sklerozë të shtyllës kurrizore.
 • Disordersrregullime hormonale. Ndërprerjet në sistemin endokrin, zhvillimi i diabetit mellitus – e gjithë kjo provokon procese patologjike në trup.

Faktorët e brendshëm dhe të jashtëm që çojnë në zhvillimin e sëmundjes gjithashtu nuk janë gjithmonë të përshtatshëm për rregullimin. Kjo është arsyeja pse ia vlen t'i kushtoni vëmendje të veçantë shëndetit tuaj në mënyrë që të parandaloni përparimin e patologjisë.

Faktorët e jashtëm përfshijnë:

 1. Lëndime në nyje dhe gjymtyrë. Lëndimet sportive dhe shtëpiake që madje nuk sjellin parehati të konsiderueshme mund të shkaktojnë ndryshime patologjike në strukturën e nyjes.
 2. Kushtet e pafavorshme të punës. Dëmi maksimal i nyjeve ndodh kur punoni me një mjet vibrues, si dhe gjatë një ushtrim fizik të fortë.
 3. Mbipeshë. Ndikon negativisht në punën e nyjeve, sepse ato janë vazhdimisht nën ngarkesë të rritur.
 4. Patologji kongjenitale. Zakonisht kjo është dysplasia e përbashkët në të sapolindurit. Sa më shpejt të diagnostikohet devijimi, aq më të larta janë shanset që një pacient të shërohet mirë.
 5. Disordersrregullime metabolike. Disa sëmundje, në veçanti përdhes, gjithashtu nuk kanë efektin më të mirë në shëndetin e përbashkët.
 6. Puna e ulur dhe mënyra e jetesës së ulur. Ato çojnë në furnizim të pamjaftueshëm të gjakut në nyje, gjë që ndikon negativisht në funksionimin e tyre.

Skleroza e kyçeve nuk shfaqet brenda natës. Zakonisht kësaj paraprihet nga një periudhë e gjatë kur simptomat shfaqen vetëm dhe përparojnë gradualisht. Rreziku i një sëmundjeje të tillë qëndron në zhvillimin e mundshëm pa shenja alarmante. Ndjesitë e dhimbshme dhe vështirësitë me lëvizjet mund të shfaqen tashmë në fazat e përparuara të sëmundjes, kur trajtimi do të jetë më i gjatë dhe më i vështirë. Për të shmangur këtë, është e domosdoshme të monitoroni shëndetin tuaj, duke njohur "sinjalet" negative të trupit në kohë.

Lexo artikullin:  Fizioterapi për dhimbje në nyje

Simptomat e sëmundjes

Osteoskleroza e sipërfaqeve artikulare nuk mund të konsiderohet si një sëmundje më vete. Manualizohet si simptoma individuale e sëmundjeve të tjera të kyçeve. Kjo është arsyeja pse, simptomat e mëposhtme mund të bëhen arsyet për të shkuar te mjeku.

Si shfaqet sëmundja:

 • Në fazat e hershme, pacienti vëren disa vështirësi në lëvizje. Bashkimi kryen funksionin e tij edhe më keq, por nuk ka dhimbje.
 • Ndryshimet patologjike të shënuara ndodhin ndërsa ngushtohet hendeku i përbashkët. Në këtë rast, nyja artikulare dështon, bëhet e pamundur të kryhen lëvizjet e zakonshme.
 • Deformimi i plotë i bashkimit, në të cilin sipërfaqja e tij bëhet e sheshtë. Shtë vërejtur me një humbje të funksionit artikular, ndryshime të pakthyeshme në punën e saj.

Diagnostifikimi dhe trajtimi

Deri më tani, studimi më informues është MRI, në të cilin mund të gjurmohet shkalla e dëmtimit të nyjeve dhe lloji i ndryshimeve të tij. Përdoret gjithashtu radiografia, mbi të cilën mund të shihni përhapjen e indit lidhës afër bashkimit. Në varësi të diagnozës së përgjithshme dhe shkallës së patologjisë së zbuluar, përcaktohet trajtimi i duhur.

Prognoza më e favorshme për përcaktimin e sëmundjes në fazat e hershme. Në këtë rast, rregullimi i ushqimit, terapia e ilaçeve kryhet, dhe zgjidhet një grup individual i ushtrimeve. Fatkeqësisht, fillimi asimptomatik dhe vëmendja e pamjaftueshme për shëndetin e tyre çon në faktin se pacientët vijnë me ankesa tashmë në fazat e përparuara të sëmundjes.

Në këtë rast, zgjidhet një seri ngjarjesh speciale:

  Marrja jo-stero> Ndër aktivitetet shtesë, mund të veçoni organizimin e një diete të ekuilibruar dhe trajtim spa. Nëse përhapja patologjike e indeve ka çuar në imobilizim të plotë të nyjës artikulare, ndërhyrja kirurgjikale do të jetë një zgjidhje radikale për problemin. Pas operacionit, pacienti do të duhet të kalojë një kurs të procedurave të rehabilitimit, si dhe të ndryshojë rrënjësisht stilin e jetës së tij të zakonshme.

Prognoza varet nga faza e sëmundjes, si dhe këmbëngulja e pacientit, sepse ndikon gjithashtu në shërimin e suksesshëm.

Metodat e parandalimit

Të gjitha sëmundjet e kyçeve manifestohen dhe përparojnë nën ndikimin e faktorëve të jashtëm negativ. Këto përfshijnë kequshqyerjen, aktivitetin fizik të tepruar ose të pamjaftueshëm dhe mbipeshin. Për të minimizuar rrezikun e shfaqjeve të tilla, është e nevojshme të rishikoni rrënjësisht stilin e jetës tuaj, duke eleminuar faktorët e mundshëm provokues.

Lexo artikullin:  Farë është një frakturë e konsoliduar Përshkrimi i hollësishëm i termit

Përveç kësaj, ju patjetër që duhet të monitoroni shëndetin tuaj, t'i nënshtrohen ekzaminimeve parandaluese në kohë dhe të ndiqni recetën e mjekut tuaj. Lidhjet kanë frikë nga hipotermia, kështu që duhet të kujdeseni për rrobat e rehatshme dhe kushtet e punës.

Skleroza subkondrale e sipërfaqeve artikulare ngjitur zhvillohet në sfondin e sëmundjeve ekzistuese të kyçeve, dhe për këtë arsye nuk dallohet në një kategori të veçantë. Më shpesh, preken nyjet e hip dhe gjurit, si dhe shpina e qafës së mitrës dhe mesit. Kur diagnostikohet në fazat e hershme, lëvizshmëria e kyçeve mund të rikthehet plotësisht. Sidoqoftë, nëse ndryshimet kanë shkuar shumë larg, operacioni mund të jetë i nevojshëm për të hequr rritjen e indit lidhës midis shtresës kartilaginoze të nyjes. Karakteristikat e zhvillimit të kësaj sëmundje, si dhe plani i trajtimit janë shqyrtuar në artikullin tonë.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri