Gjimnastikë me periartritit skapular të shpatullave

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

Këtu do të zbuloni:

Një kurs i hartuar mirë i ushtrimeve të fizioterapisë është një pjesë integrale e çdo procesi të trajtimit të sëmundjeve që prekin indin kockor të trupit. Inflamacioni i indeve të buta të nyjës së shpatullave nuk është përjashtim. Cila grup ushtrimesh për periartritit shpatullor-shpatull do të ndihmojë për të përballuar më mirë sëmundjen? Shouldfarë duhet të mbahet mend për të mos dëmtuar veten edhe më shumë? Cilat lëvizje bëhen bazë për gjimnastikë? Ne ofrojmë të kuptojmë temën "nga" dhe "deri".

Shkaqet dhe simptomat e periartritit brachial

Periartriti i shpatullave të shpatullave është një kompleks i simptomave inflamatore me dëmtim të kapsulës së përbashkët, ligamenteve dhe tendinave që rrethojnë nyjen e shpatullave. Me moshën, sëmundja përparon, por nëse e kontrolloni atë me ndihmën e masave parandaluese, atëherë sëmundja mund të menaxhohet mjaft me sukses. Kjo është arsyeja pse, për profilaksinë, pacientët këshillohen të kryejnë ushtrime të veçanta për periartritit shpatullor-shpatull.

Procesi inflamator në indet e buta mund të zhvillohet për shumë arsye, kryesore nga të cilat janë:

 • komplikime në prani të osteokondrozës së qafës së mitrës;
 • rehabilitimi i dobët pas një dëmtimi të shpatullave;
 • patologjitë kongjenitale në strukturën e eshtrave dhe indeve periartikulare;
 • aktiviteti i punës, si rezultat i të cilit rregullisht shfaqen mikrotraumë, për shembull, dridhje të forta kur punoni në pajisje speciale.

Simptomat kryesore të periartritit brachial janë:

 • dhimbje në nyje, e cila rritet gjatë lëvizjes;
 • dobësi e muskujve të shpatullave;
 • shkeljet e lëvizshmërisë së nyjës së shpatullave: nga pamundësia për të ngritur krahun në lartësinë e kërkuar deri në efektin e shpatullës së "ngrirë".

Efekti i terapisë ushtrimore

Gjimnastika e rregullt me ​​periartritin e shpatullave të shpatullave bëhet një komponent thelbësor i një procesi efektiv të trajtimit. Me ndihmën e tij, shumë probleme mund të eliminohen, duke përfshirë:

 • forconi muskujt dhe përmirësoni tonin e tyre;
 • rivendosni ligamentet dhe tendinat;
 • të përmirësojë rrjedhën e gjakut në një vend problemi;
 • rrisin lëvizshmërinë e shpatullave.

Vlen të kujtohet se edukimi fizik përfshihet në programin e trajtimit më shpesh në fazën e rehabilitimit, kur eliminohen simptomat kryesore të sëmundjes, dhe procesi inflamator u ndalua.

Karakteristikat e gjimnastikës me periartriti brachial

Për të marrë një ide të teknikës për të bërë ushtrimet, shikoni videon demo, por mos nxitoni të nxitoni në betejë. Sigurisht, videoja nga Interneti do të tregojë se si të kryhet terapi ushtrimore me periartritit shpatullor-shpatull, natyrisht, por shpesh nuk zbulon sekretet themelore të teknikës së lëvizjeve, dhe një person pa arsim special nuk mund të verifikojë saktësinë e zbatimi i tyre.

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që 2-3 muajt e parë të bëhen ushtrime terapeutike nën drejtimin e një fizioterapisti me përvojë, ndërsa programi i trajnimit duhet të zhvillohet bazuar në rekomandimet e mjekut që merr pjesë. Vetëm pasi të keni mundur t'i bëni të gjitha lëvizjet, mund t'i kërkoni mjekut tuaj leje për të ushtruar në shtëpi.

Ushtrimet e stërvitjes për periartritin humeroskapular kryhen në pozicione të ndryshme fillestare: shtrirë në shpinë ose stomak, ulur në një stol apo karrige gjimnastikore, në një pozicion në këmbë kundër murit Suedez ose pa mbështetje. Si pajisje sportive përdoren shkopinj, topa, shtangë të lehta, zgjerues elastikë.

Ekzistojnë disa rregulla themelore për kryerjen e ushtrimeve për efektin terapeutik në nyjen e shpatullave:

 • ngarkesa fillestare duhet të jetë në përpjesëtim me shkallën e dëmtimit të shpatullave dhe moshën e pacientit;
 • rritja e ngarkesës kryhet gradualisht;
 • karikimi duhet të bëhet rregullisht, ndërsa është më mirë të zgjidhni një herë për mësime, për shembull, të planifikoni gjimnastikë për gjysmën e parë të ditës ose, anasjelltas, për mbrëmje;
 • të gjitha lëvizjet kryhen ngadalë, pa shaka;
 • lëvizjet nuk duhet të shkaktojnë dhimbje të forta (nëse shfaqet, atëherë është e nevojshme të informoni fizioterapistin për këtë, duke përshkruar natyrën e dhimbjes, dhe gjithashtu të konsultoheni me mjekun tuaj);
 • filloni një seri ushtrimesh me nyjet e krahut dhe bërrylit, duke lëvizur gradualisht drejt shpatullës.

Gjimnastika me periartriti humeroskapular bazohet në lloje të tilla lëvizjesh si:

 • gishtat shtrëngues dhe relaksues;
 • përkulje dhe relaksim i kyçit të dorës;
 • lëvizje rrethore me furça ose shpatulla me krahët poshtë;
 • një ofertë e dorës për shpatullat me ulje të duarve përgjatë trupit në nxjerrje ose bërryla paraprake në s>
  Mjeku i famshëm Petr Alexandrovich Popov, i cili praktikon trajtimin e periartritit, ka zhvilluar sistemin e tij të ushtrimeve, i cili bazohet në të ashtuquajturat lëvizje të vogla.

Këtu janë disa lloje të ushtrimeve kryesore që mund të përfshihen në kompleksin e trajtimit dhe rehabilitimit Popov:

 • me shpatullat e ngritura "vizatoni" një figurë tetë (së pari në mënyrë sinkronike me të dy supet, pastaj me radhë);
 • ngrini shpatullat lart, duke shtrirë shtyllën kurrizore sa më shumë që të jetë e mundur;
 • krahët e shtrirë përpara për t’i sjellë dhe për tu rritur sipas parimit të gërshërëve;
 • në mënyrë të alternuar ngrini duart lart, duke e kthyer kthesën në një dorë të ngritur;
 • ngre krahun të përkulur në bërryl;
 • me duar të bashkuara në bravë, kryeni "valën", duke rritur gradualisht ritmin;
 • përpiquni t'i afroni shpatullat sa më afër gjurit, ndërsa jeni ulur në një karrige;
 • në një pozicion ulur në dysheme, "shtrojeni" trupin në këmbët e tij, duke u përpjekur të shtrini shpatullat në majë të gishtave.

Seti kryesor i ushtrimeve për periartritrin e shpatullave të shpatullave plotësohet gjithmonë nga një ngrohje për të ngrohur muskujt (më së shpeshti është ecje intensive në vend me lëvizje të ndryshme të duarve) dhe lëvizje relaksuese që mund të përfundojnë karikimin ose kryerjen e tyre në fazat e ndjesisë së tensionit të muskujve.

Kundërindikimet për terapinë e ushtrimeve për periartritin brachial

Ne kemi përmendur tashmë se është e mundur që të përfshiheni në terapi fizike vetëm pasi të jetë eleminuar inflamacioni, dhe mjeku që merr pjesë i dha përparimin, duke besuar se gjendja e pacientit nuk do të përkeqësohet nga streset shtesë mbi nyjen problematike.

Në secilin rast, kundërindikime individuale mund të shfaqen që nuk ju lejojnë të përfshiheni në gjimnastikë terapeutike dhe rekreative. Por ekziston një listë e përgjithshme e shenjave, në prani të të cilave klasa do të duhet të shtyhet:

 • çrregullime serioze të qarkullimit të gjakut;
 • temperaturë e ngritur;
 • rreziku i gjakderdhjes;
 • hipertension.

Me ushtrime të rregullta të terapisë fizike, si dhe duke ndjekur të gjitha rekomandimet e mjekut dhe fizioterapistit pjesëmarrës, pacientët arrijnë të kontrollojnë sëmundjen duke parandaluar relapsin, zvogëlimin e dhimbjes, rritjen e amplituda e lëvizshmërisë së përbashkët dhe ruajtjen e tonit të muskujve.

Gjimnastikë Popov me periartritit shpatullor-shpatull

Periartriti i gjëndrave të shpatullave është një sëmundje degjenerative-inflamatore e gjenezës inflamatore të një natyre të ngadaltë.

Karakteristika kryesore e sëmundjes është se ligamentet, kapsulat, elementët e tendinit, si dhe e gjithë çanta e përbashkët janë të përfshirë menjëherë në procesin patologjik.

Seti i ushtrimeve Popov në një kohë u zhvillua posaçërisht kundër kësaj sëmundjeje.

Shkaqet e artritit të shpatullave

Shkaqet kryesore të sëmundjes:

 1. Ngarkesa të mëdha shoku;
 2. mbitensionit;
 3. Lëndime në brezin e shpatullave ose në segmentet e tij individuale;
 4. Osteoporoza progresive e shpinës së qafës së mitrës, e cila nuk është trajtuar për një kohë të gjatë.

Shkaqe të ngjashme mund të shkaktojnë artrozë dhe artrit të brezit të shpatullave dhe polartartrit të zonës së shpatullave.

Trajtimi i periartritit brachiocephalic

Trajtimi i të gjitha proceseve degjenerative të gjenezës inflamatore të sistemit muskuloskeletor kryhet duke përdorur ilaçe anti-inflamatore. Sidoqoftë, për të trajtuar një sëmundje kaq të rëndë si periartriti i shpatullave të shpatullave, vetëm trajtimi mjekësor nuk është i mjaftueshëm.

Sigurisht, ilaçet do të ndihmojnë për të përballuar sindromën e dhimbjes për një kohë dhe madje mund të ndalojnë ndryshimet dystrofike për një kohë, por ju nuk mund të bëni pa një grup të ushtrimeve të zgjedhura siç duhet.

Ushtrimi, gjimnastika (aktive dhe pasive), metoda të tjera të terapisë ushtrimore që synojnë trajtimin e periartritit të shpatullave të shpatullave, në një kohë zhvilluan terapistët dhe fizioterapistët më të famshëm. Për shembull, Bubnovsky dhe Alexander Saraev.

Sidoqoftë, arritjet e Dr. Popov meritojnë vëmendje të veçantë. Ishte ai që zhvilloi një grup të veçantë ushtrimesh kundër periartritit shpatullor-shpatull.

Doktor Popov

Metodat e trajtimit të periartritit sup-shpatull të Dr. Popov

Terapia stërvitore për periartritin brachiocephalic është një nga mënyrat kryesore për të lënë shkatërrimin e mëtutjeshëm të indeve të një natyre kaq të gjerë. Për më tepër, jo çdo grup ushtrimesh është i përshtatshëm për secilin pacient specifik dhe zgjidh problemin e tij.

Për periartrititin e shpatullave të shpatullave, Dr. Popov ka zhvilluar një gamë të tërë ushtrimesh speciale që ndihmojnë gjatë periudhës së terapisë aktive, në kohën e rehabilitimit.

Ato ndihmojnë në rivendosjen e përbashkët të prekur në të ardhmen duke shmangur kontraktimet. Thelbi i ushtrimeve terapeutike është të punoni me të gjitha indet, të butë dhe të vështirë.

Metoda për nyje sipas Popov përfshin manipulime me përsëritje të shpeshta. Për shkak të kësaj, arrihet një amplituda serioze, indet ngrohen, trofizmi vendoset në periferi.

Efektet kryesore që mund të arrihen me ndihmën e një sërë ushtrimesh nga Dr Popov në rast të periartritit shpatullor-shpatull:

 1. Normalizimi i furnizimit me gjak në segmentin e prekur.
 2. Rimëkëmbja e potencialit funksional të vendeve me fenomene degjenerative.
 3. Rritja e gamës së lëvizjes së shpatullave të prekur nga periarthritis.
 4. Forcimi i aparatit ligamentoz dhe indeve muskulore.
 5. Relaksim i muskujve dhe tendinit.
 6. Përmirësimi i tonit të indeve të buta.

Të gjitha ushtrimet që formojnë kompleksin e Dr. Popov për pacientët me periartriti me shpatulla të shpatullave janë në dispozicion në forma të ndryshme. Ju mund të shkarkoni ilustrime video në YouTube ose të lexoni shpjegimet në udhëzime të veçanta. Sidoqoftë, nuk mjafton vetëm të përsërisim pa menduar ushtrimet, është e rëndësishme të kuptohet thelbi i të gjithë algoritmeve.

Rregullat kryesore të kompleksit të ushtrimeve Popov

Edukimi fizik (parandalues, restaurues dhe terapeutik) në strukturën e shpatullave dhe formacioneve të tjera komplekse të sistemit muskulor skeletik duhet të kryhet duke marrë parasysh rregulla dhe rekomandime të veçanta.

Sa i përket terapisë specifike të ushtrimeve, është e mundur të filloni të kryeni një grup ushtrimesh sipas metodës Popov vetëm pas miratimit të mjekut që merr pjesë. Në fillim, madje mund të keni nevojë për ndihmë këshilluese speciale gjatë mësimeve të para.

Rregullat kryesore që duhet të respektohen pa diskutim:

 1. Gjatë sulmeve veçanërisht akute të acarimit, të shoqëruara me inflamacion total, është më mirë të refuzoni një kompleks ushtrimesh;
 2. Me ndjesi të vogla të dhimbshme, ushtrimet sipas Dr. Popov mund të vazhdojnë. Në disa situata, lejohet marrja e qetësuesve të qetësuesve para se të filloni;
 3. Nuk ka nevojë të ngarkoni nyjen, veçanërisht në fillim. Niveli i ngarkesës rritet gradualisht;
 4. Ushtrimet më të vështira nga kompleksi i metodës Popov duhet të kryhen vetëm pasi nyjet dhe muskujt janë ngrohur mirë;
 5. Pas çdo stërvitje nga kompleksi, ju duhet të bëni pauza të vogla për të relaksuar muskulin;
 6. Shtë e rëndësishme të monitoroni lëvizjen tuaj gjatë ekzekutimit të kompleksit;
 7. Exercisedo ushtrim kryhet të paktën 5 herë;
 8. Procedurat kundër periatitit të shpatullave të shpatullave dhe shpatullave duhet të kryhen çdo ditë.

Duke përdorur metodën Popov, ju mund të përmirësoni ndjeshëm mirëqenien tuaj. Pas çdo mësimi, rekomandohet të bëni një masazh ose të vizitoni pishinën.

Ushtrime Popov për periatit të tipit sup-shpatull

Të gjitha ushtrimet e kompleksit Popov kryhen rreptësisht në një sipërfaqe të ngurtë. Së paku një minutë është ndarë për secilën lëvizje.

Nëse gjatë ushtrimit të ardhshëm ndjehen dhimbje të forta ose siklet të rëndë, lejohet që të kaloni këtë algoritëm lëvizjesh dhe të vazhdoni në tjetrën.

Këtu është një listë e ushtrimeve themelore që formojnë kompleksin për periartritit shpatullor-shpatull:

 1. Uluni në një karrige, duke marrë pozën më të rehatshme. Duart pushojnë lirshëm në gjunjë. Në një pozicion ulur, imitoni të ecni. Në të njëjtën kohë, është e rëndësishme të mos heqësh duart nga ijet tuaja, por të bëni lëvizje të ngjashme me këmbët tuaja;
 2. Gjatë simulimit të ecjes, filloni të bëni lëvizje rrethore me duart tuaja, duke masazhuar ijet tuaja. Shtë e rëndësishme të lëvizni në mënyrë aktive shpatullat. Sa më shumë muskuj në të gjithë trupin që janë të përfshirë, aq më mirë;
 3. Uluni në një karrige, ulni duart poshtë në>

Këto janë vetëm disa shembuj se si ju mund të ktheni lëvizshmërinë gradualisht në nyje të dëmtuara në rast të paranartritit të shpatullave të shpatullave sipas metodës së Dr. Popov.

Një teknikë e tillë është efektive dhe efektive vetëm nëse zbatoni të gjitha rregullat, duke iu përmbajtur "terrenit të mesëm" në çdo gjë.

Vlen të merret në konsideratë fakti që kompleksi kundër periartritit të shpatullave të shpatullave u zhvillua nga një praktikues profesionist, me përvojë.

Popov praktikon një qasje jashtëzakonisht të sigurt për zgjidhjen e problemeve të tilla specifike dhe është një përfaqësues i mjekësisë zyrtare.

Komplekset e ushtrimeve për periartritit shpatullor-shpatull

Të gjitha ndryshimet patologjike të shoqëruara me çrregullime në kocka, inde artikulare ose në përbërësit që i bëjnë ato kërkojnë një qasje të integruar të trajtimit. Një nga komponentët e rëndësishëm të terapisë është terapia e ushtrimeve. Në rast të periartritit të shpatullave të shpatullave me ndihmën e ushtrimeve, arrihen detyrat e restaurimit dhe forcimit. Konsideroni metodat popullore të ushtrimeve terapeutike, zbatimi i të cilave do të heqin qafe manifestimet e dhimbshme të sëmundjes.

Një grup ushtrimesh për periartritit shpatullor-shpatull

Sëmundja shkaktohet nga inflamacioni, i cili zhvillohet në indet e buta që rrethojnë nyjet. Sindroma e dhimbjes së rëndë e kufizon aq shumë gjerësinë e lëvizjes, saqë i duket një personi që supi i tij është “i ngrirë”.

Me ndihmën e ushtrimeve të përditshme në gjimnastikë terapeutike me periarthritis të nyjës së shpatullave, arrihen këto detyra:

 • Forcimi i muskujve dhe rritja e funksionalitetit të tyre;
 • Rivendosja e aftësive "funksionuese" të tendoneve dhe ligamenteve;
 • Përmirësimi i rrjedhës së gjakut në nyjen e shpatullave;
 • Rrit aktivitetin motorik të shpatullës.

Mjeku që merr parasysh peshën, gjininë dhe fazën e sëmundjes është e angazhuar në zgjedhjen e metodave të ushtrimeve terapeutike.

Këtu është një shembull i një seri ushtrimesh të njohura për trajtimin e nyjës së shpatullave dhe rregullave për zbatimin e tyre.

"Ngrohja" e muskujve është një parakusht për çdo gjimnastikë. Gjatë ushtrimit, kontrolloni butësinë e lëvizjes.

 1. Ecni në vend, 2-3 minuta. Ndërsa e bëni këtë, tundni duart fort.
 2. Zgjatni një krah përpara. Pastaj një tjetër. Mbajini ato në nivele për 5-6 sekonda. Ulini ato. Kryeni lëvizje 8-10 herë.
 3. Mahi duart duke imituar lëvizjen e mullirit. Kryeni jo më shumë se 5 herë.
 4. Vendosini duart mbi supet tuaja. Rrotulloni bërrylat tuaj 10 herë përpara dhe 10 herë prapa.
 5. Qëndroni në gishtat e këmbëve dhe shtrini, duke shtrirë krahët lart.
 6. Shtrydhni dhe zhbllokoni grushtat.
 1. Uluni në një karrige. Vendosini duart në bel. Drejtojini bërrylat përpara dhe rrotulloni shpatullat tuaja në një rreth nga 10 deri në 12 herë. Ushtrimi mund të përsëritet pas një pushimi tre minutësh.
 2. Pa ndryshuar pozicionin, drejtoni shpatullat përpara përpara ndaljes. Kyçeni në këtë pozicion për 2-3 sekonda. Pastaj "ktheje" ato. Në këtë pozicion, mbajeni edhe për disa sekonda. Bëni 10 herë.
 3. Vendoseni dorën e djathtë pas shpinës mbi shpatullën tuaj. Lidheni atë me furçën e majtë. Ngadalë "tërhiqeni" "bllokimin" që rezulton poshtë për 5-6 sekonda. Kthehuni në pozicionin fillestar. Pastaj përsërisni lëvizjen, duke ndryshuar duart. Përsëriteni 10 herë.
 4. Me dorën tuaj të djathtë, kapni shpatullën e majtë. Me furçën e majtë kapni bërrylin e djathtë. Ngadalë ngrini bërrylin tuaj derisa të jetë e mundur. Kryeni lëvizjen 18-20 herë. Pastaj shkëmbej duart.
 5. Shtrihuni në shpinë. Merrni dorën e djathtë në anën. Tërhiqeni atë nga dyshemeja, duke e ngritur atë me 3-4 cm. Mbeteni në këtë pozicion për 5 sekonda, pastaj ulni dorën. Përsëritni të njëjtat manipulime me dorën tjetër 15-20 herë.
 6. Pa ndryshuar pozicionin, përkuleni dorën e djathtë në bërryl, në mënyrë që pjesa e brendshme e pëllëmbës së dorës "të duket" në dysheme. Në këtë pozicion, ngrini dorën 5-7 herë. Kryeni të njëjtat lëvizje me dorën e majtë.
 7. Qëndroni përballë murit me vithet tuaj larg. Shtrije krahët lart nëse dëshiron të arrish pikën e shënuar. Kryeni 10 herë.
 8. Përkulni krahët dhe përhapni bërrylat tuaja në anët. Tregoni bërrylat dhe parakrahët tuaj përsëri 10-15 herë.
 9. Vendosni njërën dorë në bel. Tërhiqe të dytën anash. Mundohuni ta mbani sa më drejt që të jetë e mundur. Bëni tilts me trupin drejt krahut të shtrirë 18-20 herë. Ndryshoni pozicionin e duarve, përsëritni ushtrimin.

Përfundoni kompleksin e terapisë së ushtrimeve për periartritit shpatullor-shpatull me relaksim të muskujve. Për ta bërë këtë, shtrihuni në dysheme, duke lëvizur krahun tuaj të lënduar në anën. Relaksohuni rreth gjysmë ore. Pas një pushimi kaq të gjatë, ngrihuni në këmbë dhe tundeni intensivisht me një dorë të prekur nga sëmundja.

Gjimnastikë Popov

Metodologjia e zhvilluar nga Peter Alexandrovich Popov nuk bazohet në vetë ushtrimet, por në metodat e zbatimit të tyre. Për shembull, me kryerjen e rregullt të të njëjtit lloj lëvizjesh, amplituda e tyre gradualisht rritet. Për të arritur këtë efekt ndihmon një “ngrohje” e mirë e muskujve, e cila me secilin trainim pasues mund të kryejë detyra më komplekse.

Në mënyrë që rezultati pas trajnimit të jetë sa më efektiv që të jetë e mundur, respektoni rregullat e mëposhtme:

 • Nëse shfaqet dhimbja, zvogëloni intensitetin e ngarkesës;
 • Pas çdo stërvitje, relaksohuni muskujt e shpatullave;
 • Fryrni në mënyrë të barabartë, duke përputhur thithjen dhe rezultatin në rrahjen e lëvizjeve.

Ushtrimi terapeutik

Eachdo ushtrim i këtij kompleksi kryhet për 1 minutë. Nëse lëvizjet shkaktojnë dhimbje ose siklet, është më mirë të përfundoni stërvitjen në këtë mësim. Mundohuni ta ekzekutoni herën tjetër.

 1. Uluni në një karrige. Mbajeni shpinën sa më drejt që të jetë e mundur. Vendosini duart në gjunjë. Filloni të ecni pa u ngritur nga karrigia. Duart duhet të shoqërojnë lëvizjen e këmbëve, duke rrëshqitur përgjatë vitheve. Sigurohuni që supet të shoqërojnë lëvizjet e duarve.
 2. Qëndroni në të njëjtin pozicion. Vazhdoni të ecni intensivisht. Bëni lëvizje rrethore me duart tuaja në këtë kohë.
 3. Relaksohuni, ulini duart. Përdorni shpatullat tuaja për të bërë lëvizje rrethore, së pari në një mënyrë, pastaj në tjetrën. Sigurohuni që shpina të bëjë kthesa të lehta së bashku me lëvizjet e shpatullave.
 4. “Vizato” figurën e tetë me shpatullat. Për ta bërë këtë, kryeni lëvizje rrethore 2-3 herë përpara dhe të njëjtën prapa. Ushtrimi bëhet ngadalë por në mënyrë ritmike: shpatullat ngrihen – shpina është drejt, supet bien – shpina zbutet dhe bie.
 5. Mbërtheni gishtat së bashku për të formuar një bravë. Ngrini duart lart, arrini për ta me gjithë trupin tuaj. Nëse ndjeni siklet të konsiderueshëm, tërhiqni ato përpara. Ndërsa ecni përpara – thith, prapa – nxjerr.
 6. Parimi i ushtrimit konsiston në lëkundje të njëpasnjëshme të armëve mbrapa dhe me radhë. Me çdo valë të re ju duhet të rrisni amplituda e lëvizjeve. Frymëmarrja dhe pozicioni i trupit kontrollohen si më poshtë: spastrimi i dorës së djathtë – thith, tërhiqeni trupin përpara, fshijeni dorën e majtë – nxjerrni lart trupin mbrapa. Sigurohuni që gjatë stërvitjes shtylla kurrizore "mori pjesë" në lëvizje.
 7. Shpatet. Vendosini këmbët së bashku. Të ligët sa më pak të jetë e mundur, duke u përpjekur të merrni gishtërinjtë tuaj nga duart tuaja. Bëni disa lëvizje "rrëshqitëse" dhe pastaj ngrihuni. Rivendosni frymëmarrjen dhe përsërisni përsëri ushtrimin.

Sapo të ndjeheni siklet ose dhimbje, vazhdoni në ushtrimin tjetër.

Streamers, "Vala"

Përkundër faktit se detyra kryesore e gjimnastikës së tillë është shtrirja e muskujve, ata bëjnë një ngrohje para se ta kryejnë atë, dhe e përfundojnë atë me relaks.

 1. Duke qëndruar me këmbët tuaja larg, ngrini krahët në anët. Pëllëmbët duhet të "kërkojnë lart". Kthejeni pëllëmbët poshtë dhe ulni krahët në mënyrë që ata të rrëshqasin përgjatë pjesës së jashtme të vitheve tuaja. Mbajeni shpinë gjithmonë drejt.
 2. Ngrini dorën e djathtë para jush, duke përkulur pak krahët drejt jush. Uleni atë. Përsëritni manipulimet me dorën e majtë. Në një formë të komplikuar, stërvitja kryhet si më poshtë. Përkulni bërrylat dhe ngrini ato në nivelin e shpatullave. Ngritja e dorës tuaj të djathtë, thith, duke u përkulur përpara. Ngritja e dorës së majtë, nxjerr, duke e përkulur trupin mbrapa.
 • "Vala"

Mbërtheni duart tuaja në një bravë dhe vendosi para gjoksit. Duke përdorur të gjitha "pjesët" e dorës (shpatullën, bërrylin dhe dorën), bëni një lëvizje karakteristike që i ngjan një vale, duke i ngritur dhe ulur ato me radhë. Pas 2-3 minutash ekzekutimi, bëni një valë vetëm me duar. Pastaj lidhni përsëri bërrylat dhe shpatullat.

Të gjitha ushtrimet nga kompleksi Popov bëhen çdo ditë. Pas 2-3 mësimeve të para, ndjesitë e pakëndshme të tensionit në zonën e shpatullave janë të mundshme, të cilat do të kalojnë vetë.

Video e dobishme – Një grup ushtrimesh nga Dr. Popov

Metoda Bubnovsky

Sergey Mikhailovich Bubnovsky propozoi metodologjinë e tij për kryerjen e ushtrimeve terapeutike në rast të periartritit të shpatullave. Në klasë mund të përdoren simulatorë ose pajisje sportive.

Këto komplekse trajtimi zgjidhen nga mjeku individualisht për secilin pacient.

Pas kryerjes së një seri ushtrimesh të tilla, rezultatet e mëposhtme arrihen:

 • Forcimi i aparatit ligamentoz;
 • Tonifikimi i sistemit të muskujve;
 • Aktivizimi i nyjeve;
 • Përmirësimi i mirëqenies së përgjithshme të pacientit.
 1. Merrni shtangën me peshën minimale në njërën dorë. Nxjerr ajrin dhe ngrite dorën me pesha lart. Përsëriteni lëvizjen 15-20 herë. Ngritja aktive e një shtangë mishi përmirëson rrjedhën e gjakut në nyjet e shpatullave.
 2. "Mill". Përhapni ijet tuaja. Me krahë të drejtë, kryeni alternuar lëvizjet gjithëpërfshirëse prapa dhe me radhë. Gjatë lëvizjeve, sigurohuni që i gjithë trupi të marrë pjesë në to. Ushtrimi kryhet deri në 20 herë.

Nëse nyjet e shpatullave janë shumë të lënduara pas gjimnastikës, aplikoni të ftohtë në to.

Kompleksi i ushtrimeve të Profesor SM Bubnovsky (video)

Në cilat raste është më mirë të përmbaheni nga gjimnastika dhe terapia e ushtrimeve

Ju nuk mund të filloni të stërviteni nëse sëmundja është në një periudhë akute, domethënë një person përjeton dhimbje të forta. Gjithashtu, terapia e ushtrimeve duhet të braktiset nëse pacienti ka patologji të tilla:

Shtë e pamundur të injorohen këto sëmundje dhe kushte serioze. Prandaj, para se të zgjidhni një kompleks të gjimnastikës, duhet të bëni një ekzaminim të plotë mjekësor.

Ushtrimet e zgjedhura si duhet terapeutike në kombinim me medikamente mund të përmirësojnë gjendjen e indit strukturor të nyjeve dhe të eliminojnë një sindrom të fortë të dhimbjes.

Cilat ushtrime ndihmojnë në periartritrin humeroskapular?

Periartriti i gjëndrës së shpatullave është një emër i vjetëruar që i referohet inflamacionit të indeve periartikulare të shpatullës. Ekzistojnë një numër i madh i këtyre indeve (ligamentet, tendinat, muskujt, kockat), dhe për të trajtuar sëmundjen, dhe jo simptomën, është e nevojshme të përdoren terma më precizë për të filluar.

Ku fshihet saktësisht sëmundja?

Mjekësia e huaj përdor termin "Sindromë e dhimbjes së shpatullave", që tregon nevojën për një diagnozë më të saktë dhe kërkimin e një vendi specifik në shpatull që kërkon trajtim. Sidoqoftë, periartriti brachiocephalic, për arsye të ndryshme, ende është duke u diagnostikuar.

Më shpesh, duke përdorur frazën "periartriti i shpatullave të shpatullave", ato nënkuptojnë inflamacion të tendinit të muskulit supraspinatus. Shtë pjesë e kapsulës së përbashkët (çanta që mbulon nyjen e shpatullave nga të gjitha anët), merr pjesë së bashku me bashkimin në pothuajse të gjitha llojet e lëvizjes së saj, dhe dëmtohet lehtë.

Tofarë të bëni nëse shpatulla juaj dhemb?

Pasi të keni diagnostikuar me "periartritin e gjëndrave të shpatullave"., Fillon një trajtim i gjatë dhe mjaft i lodhshëm. Shtë e rëndësishme të kuptoni këtu se 70% e cilësisë së rezultatit varet nga ju dhe zellësia juaj. Periartriti i gjëndrës së shpatullave nuk frymëzon në fillim, kështu që pacienti nënvlerëson ashpërsinë e gjendjes së tij. Kjo është ajo që çon në probleme afatgjata që mund të rezultojnë në paaftësi.

Trajtimi i periartritit brachiocephalic duhet të jetë gjithëpërfshirës, ​​dhe, përveç terapisë së detyrueshme të ilaçeve, fizioterapisë, një vend të rëndësishëm i jepet fizioterapisë. Gjimnastika terapeutike është e vështirë të mbivlerësohet, pasi është në të njëjtën kohë me ilaçe me rëndësi për kthimin e një personi në aktivitet.

Ushtrime speciale për periartritin humeroskapular

Ushtrimet për rehabilitimin me periartritit shpatullor-shpatull ndahen në mënyrë konvencionale në dy grupe. E para është periudha e rehabilitimit të hershëm mjekësor, që synon të zvogëlojë dhimbjen dhe të rrisë gamën e lëvizjes së nyjes. Periudha e dytë – rehabilitimi shoqëror – ka për qëllim rritjen e forcës së muskujve dhe funksionimin e plotë të brezit të shpatullave.

Kryeni ushtrime dy herë në ditë për 30-40 minuta. Kryeni të gjitha ushtrimet me qetësi, ngadalë, pa shaka. Kryeni grupin e parë për 2 javë. E dyta është 3-4 javë.

Seti i parë i ushtrimeve

Pozicioni fillestar – pozicioni i ulur, dora varet poshtë lirshëm.

 • ngrini-ulni shpatullën, shtyjeni atë përpara – kthejeni atë në pozicionin e saj origjinal, lidhni shiritat e shpatullave – kthejeni atë në pozicionin e tij origjinal. Kryeni nga qasjet minimale të mundshme deri në 5-7.
 • në rregull, bëni ushtrimet: merreni dorën prapa sa më shumë që të jetë e mundur – kthehuni në pozicionin fillestar, ngrini përpara – kthehu, çojeni në anën – kthehu, kthejeni shpatullën lart, pastaj – brenda, kthehu. Kryen qasje 5-7;
 • e njëjta gjë me kundërveprimin. Përsëriteni 5-7 herë.

Pozicioni fillestar për grupin është duke qëndruar, në pjerrësi në rrip, mund të mbështeteni në tryezë me një dorë të shëndetshme. Filloni ushtrimet me një krah të varur falas. Ndërsa gjendja përmirësohet – shtimi i peshës (100-200 gram, por jo më shumë se 500 gram).

 • lëkundëse, si një lavjerrëse, lëvizjet majtas dhe djathtas, pastaj mbrapa dhe me radhë. Përsëriteni 5-7 herë. Me kalimin e kohës, duke rritur gradualisht amplituda;
 • lëvizje rrethore, sikur të vizatoni një rreth në dysheme. Me kalimin e kohës, duke i rritur të gjitha. Përsëriteni 5-7 herë në drejtim të akrepave të orës, atëherë sa më shumë kundër;
 • lëvizjet rrotulluese (mos harroni të derdhni një gotë të lëngshme). Kryeni 5-7 kthesa brenda dhe jashtë.

Shtë mirë nëse ushtrimet e fizioterapisë shkojnë paralelisht me një masazh relaksues të zonës së qafës së mitrës-qafore.

Seti i dytë i ushtrimeve

Filloni grupin e mëposhtëm të ushtrimeve të terapisë së ushtrimeve pas 2 javësh nga përfundimi ditor i kompleksit të parë:

  merrni një shkop në duart tuaja (të paktën një fshesë, të paktën një leckë), duke kapur furça shpatullash-w>Anydo problem zgjidhet. Sidoqoftë, në lidhje me shëndetin, qasja më e mirë është ajo që parandalon shfaqjen e një problemi. Sa i përket periartrititit të shpatullave të shpatullave, nëse ka ndonjë problem, përcaktohuni dhe përfundoni trajtimin, dhe më pas bëni ushtrimin e zakonshëm të pesëmbëdhjetë minutave në mëngjes çdo ditë.

Do të duhet pak kohë, por do të japë forcë dhe energji si për këtë ditë ashtu edhe për të ardhmen. Dhe mbani mend, trupi juaj është një mekanizëm universal i mirë-koordinuar që do të shërbejë me besnikëri me përdorim të kujdesshëm dhe kujdes të duhur për shumë vite. Ji i shendetdhem!

ExpertNews Shqipëri