Cilat janë cistat e shtyllës kurrizore

Një person rrezikon çdo ditë nga sëmundje të ndryshme, të gjithë ata ndryshojnë nga të tjerët në ashpërsi dhe në shumë faktorë të tjerë. Shtë e rëndësishme të monitoroni me kujdes shëndetin tuaj dhe të konsultoheni me një specialist të kualifikuar në rast të ndonjë problemi, për shembull, dhimbje në një zonë të caktuar ose edhe dobësi të përgjithshme.

Një cist i shtyllës kurrizore është një problem mjaft i rrezikshëm, trajtimi i suksesshëm i cisteve është i mundur vetëm me fillimin me kohë të terapisë. Shtë një zgavër e mbushur me çdo përmbajtje dhe ndodhet në rajonin e shtyllës kurrizore. Një cist i tillë është mjaft i rrallë, por mund të jetë i vendosur në çdo pjesë të shtyllës kurrizore.

Rreziku i një kist mund të jetë që ajo tenton të zhvillohet në mënyrë asimptomatike, domethënë ndonjëherë është e mundur që ta diagnostikoni atë vetëm me rritje të fortë, prandaj, domethënë, nuk është më e mundur të shmangni operacionin. Por kjo nuk ndodh gjithmonë, ndonjëherë shfaqen dhimbje të forta së bashku me kistin, i cili nuk mund të ndalet as me marrjen e analgjezikëve. Një cist mund të ketë një karakter të fituar ose kongjenitale, dhe ekspertët gjithashtu e ndajnë atë në llojet e mëposhtme sipas strukturës së murit:

  Vërtetë (rreshtimi epitelial është i vendosur> Për trajtimin e suksesshëm të një sëmundjeje, duhet të dini arsyet pse u shfaq në përgjithësi. Kist kongjenitale e shtyllës kurrizore mund të zhvillohet vetëm për një arsye – për shkak të shkeljeve në procesin e zhvillimit të indeve gjatë gestacionit Arsyet për shfaqjen e një tumori të fituar të këtij lloji ekzistojnë shumë më tepër:

 1. Procese të ndryshme inflamatore degjenerative që ndodhin në indet e shtyllës kurrizore;
 2. Lëndimi, dhe kjo mund të përfshijë bruises të vogla, si dhe fraktura mjaft serioze;
 3. Ngarkesa të vazhdueshme të tepërta në shpinë ose shpërndarje të pabarabartë të ngarkesave (probleme të tilla në shumicën e situatave janë tipike për të rriturit dhe shoqërohen me aktivitetet e tyre profesionale);
 4. Hemorragji në indet e shtyllës kurrizore, e cila ndodhi për ndonjë arsye;
 5. Një mënyrë jetese e ulur, të cilën një person i përmbahet gjatë një periudhe të gjatë kohore, e cila çon në shfaqjen e ndryshimeve distrofike në inde;
 6. Humbja e trupit nga lloje të ndryshme të parazitëve.

Lëndimi nuk shkakton gjithmonë një cist, probleme shumë më serioze ose, përkundrazi, mund të shfaqen parregullsi të vogla, e njëjta gjë mund të thuhet për rastet e tjera të përshkruara.

Simptomat e një kist të shtyllës kurrizore

Siç u përmend më herët, duhet të monitoroni me kujdes trupin tuaj, duke i kushtuar vëmendje çdo simptome. Shtë e rëndësishme të përshkruani në detaje figurën klinike te mjeku që ndjek, në mënyrë që ai të nxjerrë përfundimet e para dhe të përshkruajë procedurën e nevojshme diagnostikuese që mund të ndihmojë në bërjen e një diagnoze përfundimtare.

Lexo artikullin:  Arthrosis trajtim 3 shkallë, simptoma të shpeshta, parandalim

Simptomat e tumoreve të vegjël janë mjaft të rralla, dhe zhvillimi i tyre është asimptomatik, zbulimi mund të jetë i rastësishëm, për shembull, kur ekzaminon shtyllën kurrizore për ndonjë qëllim tjetër. Me rritjen, kjo neoplazmë rritet ndjeshëm, si pasojë, duke shtrydhur rrënjët e palcës kurrizore, gjë që shkakton simptomat e mëposhtme:

 • Shfaqja e çrregullimeve neurologjike, ashpërsia e të cilave varet tërësisht nga madhësia e tumorit dhe vendndodhja e tij;
 • Ndodhja e dhimbjes në zonën e tumorit, por ndonjëherë ekziston një rrezatim i dhimbjes në ekstremitetet e poshtme ose edhe në disa pjesë të tjera të trupit;
 • Dhimbja gjithashtu mund të zhvillohet në pushim, dhe kur lëvizja rritet, ndonjëherë ato përhapet në të gjithë kolonën kurrizore;
 • Simptomat përfshijnë marramendje të vazhdueshme ose madje edhe një dhimbje koke të fortë, nganjëherë tringëllimë në veshët;
 • Mund të shfaqen shqetësime të ndjeshme, të tilla si mpirje në gjymtyrët, ndjesi shpimi gjilpërash ose gunga;
 • Shkelja e funksioneve të zorrëve apo edhe fshikëzës mund të ndodhë me një dëmtim mjaft të rëndë të rrënjëve kurrizore përgjegjëse për këto organe;
 • Me përparimin e mëtutjeshëm të sëmundjes, mund të shfaqet një simptomë e tillë si dobësia e muskujve në rajonin e ekstremiteteve të poshtme, e cila shpesh përfundon me çmenduri;
 • Dëmtimi i tufave nervore mund të shkaktojë çrregullime të shoqëruara me aparatin vestibular, që më së shpeshti reflektohet në shëtitje të një personi;
 • Ndonjëherë shfaqet paresë e gjymtyrëve.

Edhe nëse ekziston një shumicë dërrmuese e këtyre simptomave, nuk mund të jeni i sigurt se problemi qëndron në kist, por një neoplazmë e tillë mund të zhvillohet pa shoqëruar simptoma të ngjashme, siç u përmendën më herët.

Diagnostics

Diagnoza e ndonjë sëmundje duhet të jetë gjithëpërfshirëse, d.m.th., një studim ose një test i thjeshtë nuk është i mjaftueshëm, specialisti duhet:

 • Shqyrtoni me kujdes të gjitha ankesat e pacientëve gjatë procesit të konsultimit;
 • Mblidhni një histori mjekësore, duke u përpjekur të përcaktoni shkaqet e sëmundjes, për të cilat nuk dihen ende detaje;
 • Kryeni një ekzaminim të hollësishëm, si dhe palpimin në mënyrë që të vlerësoni paraprakisht ashpërsinë e problemit – vërejmë se palpimi ju lejon të përcaktoni me saktësi lokalizimin dhe ashpërsinë e dhimbjes, si dhe> Këtu janë kryesorët e këtyre anketimeve shtesë:

 1. Radiografia ose tomografia e llogaritur e shtyllës kurrizore me ose pa agjent kontrasti, nëse ka ndonjë kundërindikacion. Kjo metodë është mjaft e saktë, por është dukshëm inferior në imazhet e rezonancës magnetike, dhe përdorimi i rrezatimit jonizues në studim është një pengesë e rëndësishme.
 2. Imazhe rezonancë magnetike. Një studim i tillë është më modern, ju lejon të përcaktoni me saktësi kistin e shtyllës kurrizore edhe pa përdorimin e një agjenti kontrasti, por përdorimi i tij mund të përmirësojë edhe më tej imazhet. Kontrasti ju lejon të identifikoni madhësinë e kistit dhe të përcaktoni vendndodhjen e tij jashtëzakonisht të saktë.
 3. Ekzaminimi me ultratinguj (ultratinguj). Një studim i tillë është i mirë në atë që praktikisht nuk ka kundërindikacione, dhe mund të kryhet edhe për fëmijët e vegjël, gjë që është shumë e mirë në zbulimin e një kist të lindur të dyshuar. Fatkeqësisht, ultrazërit nuk janë gjithmonë mjaft informues.
 4. Electromyography. Kjo diagnozë është përveç metodave të mëparshme, ju lejon të përcaktoni shkallën e dëmtimit të rrënjëve kurrizore, gjë që është shumë e rëndësishme në procesin e zgjedhjes së një trajtimi.

Nëse është e nevojshme, duhet të kryhen ndonjë metodë standarde e ekzaminimit, për shembull, një test i përgjithshëm ose biokimik i gjakut, dhe shpesh kërkohet një test urina.

Trajtim

Trajtimi i cisteve kurrizore duhet domosdoshmërisht të jetë gjithëpërfshirës, ​​ai duhet të drejtohet jo vetëm për të eleminuar vetë problemin, por edhe për të lehtësuar gjendjen e pacientëve. Kështu, mjeku do të jetë në gjendje të parandalojë zhvillimin e komplikimeve serioze. Trajtimi shpesh nënkupton nevojën për një operacion kirurgjik, por nëse është e mundur, mjekët nuk pranojnë ta kryejnë atë, pasi është i mbushur me shumë rreziqe. Kujtojmë se në mungesë të opsioneve të tjera, nuk ia vlen të injorohen rekomandimet për ndërhyrje kirurgjikale, pasi kjo mund të përfundojë për fat të keq. Nëse madhësia e neoplazmës suaj është akoma e vogël, dhe dhimbja e fortë mungon, rekomandohet të drejtoheni në terapi konservatore, të përshkruar individualisht, këtu janë përbërësit kryesorë të saj:

 • Pajtueshmëri e plotë me pushimin e shtratit për një kohë të caktuar;
 • Një dietë e ekuilibruar, dhe dieta duhet të përmbajë një sasi të mjaftueshme të proteinave për trupin, si dhe elementë gjurmë, makroelemente dhe vitamina;
 • Possibleshtë e mundur të futen anti-inflamator (p.sh. dikloberl), si dhe ilaçe për dhimbje (p.sh., analgin), por ato duhet të merren në mënyrë rigoroze në përputhje me dozat dhe për një periudhë të kufizuar kohore;

Vizitat e rekomanduara në procedurat e fizioterapisë të llojeve të mëposhtme:

 1. Phonophoresis. Thelbi i kësaj metode është përdorimi i ultrazërit, i cili përshpejton shërimin dhe madje ka një efekt anti-inflamator, gjithashtu zvogëlon edemën. Fonoforeza madje mund të zvogëlojë dhimbjen.
 2. Massotherapy. Një procedurë e ngjashme kryhet edhe në dhomën e fizioterapisë, do t'ju lejojë të forconi muskujt e shpinës dhe të stabilizoni gjendjen e shtyllës kurrizore, mund të përdoret vetëm pas përfundimit të periudhës akute të sëmundjes.
 3. Reflexology. Akupunktura dhe terapia lazer janë metoda mjaft efektive që mund të ndihmojnë në shumë raste.

Në të njëjtën kohë, ju duhet të merrni pjesë në klasa në gjimnastikë terapeutike, nëse është e nevojshme, të vishni korse speciale të fashave dhe pajisje të tjera mbështetëse, ato mund të zvogëlojnë dhimbjen në rajonin e mesit duke kufizuar lëvizjet.

Ushtrimi terapeutik

Thjesht përmendni që asnjë trajtim popullor dhe teknika të ngrohjes nuk duhet të jenë të pranishme në procesin e trajtimit, pasi kjo mund të ndikojë negativisht në gjendjen e pacientit dhe madje të shkaktojë disa komplikime. E detyrueshme si pjesë e terapisë komplekse është fizioterapia, d.m.th., terapi ushtrimore. Kjo ju lejon të merrni plotësisht r />

 • Relaksimi i shpinës në pozicionin “mbi të katër anët”. Në këtë pozicion, ju duhet të jeni afërsisht një minutë.
 • Devijim mbrapa. Pa u ngritur nga pozicioni i përmendur më parë, duhet të përkulni shpinën në thithje dhe në nxjerrje – përkuleni atë në drejtim të kundërt. Përsëriteni këtë veprim të paktën 20 herë, por mos e bëni përmes dhimbjeve të forta, gjithçka duhet të jetë në moderim, veçanërisht në fazat fillestare të terapisë konservatore.
 • Shtrihen. Të gjithë në të njëjtin pozicion është e nevojshme të filloni të përkulni bërrylat dhe të ulni trupin në dysheme, duke thithur paralelizmin. Dhe kur thithni, duhet të ulni legenin në këmbët tuaja, e gjithë kjo duhet të ndodhë jashtëzakonisht ngadalë. Përsëriteni ushtrimin 5 herë.

Parandalim

Këtu janë masat kryesore për parandalimin e cisteve kurrizore:

 • Respektoni ushqimin e duhur, vitaminat, proteinat, mikroelementet dhe makrocelat duhet të jenë në dietë;
 • Mundohuni të luani sport dhe të udhëheqni një mënyrë jetese aktive;
 • Zhduk zakone të tilla si pirja e duhanit dhe alkoolizmi;
 • Mundohuni të kontrolloni peshën e trupit, pasi teprica e tij mund të krijojë një ngarkesë serioze shtesë në shtyllën kurrizore;
 • Bëni ekzaminime të rregullta parandaluese të trupit.

Prognoza për trajtimin e cisteve kurrizore është pothuajse gjithmonë pozitive, veçanërisht me vëmendjen e duhur mjekësore.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri