Artriti reumatoid seropozitiv, cilat janë simptomat dhe trajtimi

Artriti reumatoid seropozitiv (RA) është një patologji kronike që prek jo vetëm nyjet, por edhe organet e brendshme dhe integrimet e lëkurës. Për dallim nga forma seronegative, diagnoza e një sëmundje seropozitive nuk shkakton ndonjë vështirësi të veçantë. Imunoglobulinat specifike, faktori reumatoid (RA), gjenden në testet e gjakut të pacientëve. Kombinimi i këtij shënuesi me dëmtimin simetrik të nyjeve dhe një rritje graduale të simptomave ju lejon të bëni një diagnozë. Manifestimet kryesore klinike të RA seropozitive janë dhimbja dhe ngurtësia në mëngjes e nyjeve. Ndërsa përparon patologjia, mëlçia, fshikëza e tëmthit dhe organet urinare janë ndërprerë.

Në terapi, përdoren barna të grupeve të ndryshme klinike dhe farmakologjike – NSAID, glukokortikosteroide, agjentë bazë dhe biologjikë. Në RA të rëndë seropozitive, bëhet hemokorrektimi ekstrakorporal. Nëse metodat konservative të trajtimit nuk kanë dhënë një rezultat pozitiv, pacienti është i përgatitur për artroskopi ose artroplasty.

Patogjeneza dhe shkaqet e sëmundjes

Ende nuk janë vërtetuar shkaqet e RA seropozitive. Por mekanizmi i zhvillimit të tij është kuptuar mirë. Me kombinimin e faktorëve të caktuar, sistemi imunitar është ndërprerë. Ajo fillon të prodhojë antitrupa që shkatërrojnë jo depërtimin e proteinave të huaja, por vetë qelizat e trupit. Si rezultat i procesit inflamator, dëmtohen kërc, membranat sinoviale, çanta artikulare, kocka, aparate ligament-tendin. Në kryerjen e provave klinike, shkencëtarët zbuluan se më shpesh sistemi imunitar i përgjigjet në mënyrë të pamjaftueshme futjes së agjentëve të tillë infektivë:

 • Virusi Epstein-Barr;
 • retrovirus;
 • citomegalovirusi;
 • mikoplazmat;
 • virusi i herpesit;
 • Rubivirus, një virus i rubeolës.

Patogjeneza e RA seropozitive bazohet në një reagim autoimun që zhvillohet si përgjigje ndaj efekteve negative të faktorëve provokues të etiologjisë së panjohur. Të gjitha pjesët e procesit të patologjisë janë të ndërlidhura, dhe ajo vazhdon në të njëjtën mënyrë. Së pari, membranat sinoviale preken, shfaqen simptoma karakteristike të synovitit. Pastaj formohet një pannus – një ind i ashpër i kokrrizave. Ajo rritet, depërton në kërcin hialin, duke ndihmuar në uljen e vetive të tyre të amortizimit, dhe më pas degjenerimin e plotë. Në fazën e fundit të RA seropozitive, ndodh bashkimi i plotë ose i pjesshëm i hapësirës së përbashkët (ankylosis), kontraktimi që kufizon lëvizjen, inflamacion kronik i indeve paraartikulare. Nyjet e prekura nga sëmundja deformohen, subluksimet bëhen më të shpeshta.

Depërtimi i agjentëve infektues në trup nuk shkakton zhvillimin e patologjisë autoimune në të gjithë njerëzit. Për shfaqjen e RA seropozitive, disa faktorë duhet të përkojnë:

 • predispozicion gjenetik (prania e gjeneve që provokojnë një reagim jo adekuat të sistemit imunitar);
 • çrregullime hormonale – menopauzë natyrale, prodhim i tepruar ose i pamjaftueshëm i steroideve nga gjëndra tiroide, gjëndra veshkave;
 • predispozicion ndaj reaksioneve alergjike;
 • hipotermi e rëndë;
 • dehje të mëparshme me metale të rënda, avuj halogjene toksike, alkalet ose acide, përgatitje farmakologjike;
 • një histori e dëmtimeve (fraktura, zhvendosje, këputje të ligamenteve, muskujve të tendinit) ose patologji kronike degjeneruese-distrofike;
 • dietë iracionale, të pabalancuar, mungesa e elementëve gjurmë, vitamina të tretshme në ujë dhe yndyrë;
 • streset e shpeshta, gjendjet depresive.
Lexo artikullin:  Si të trajtoni një hernie kërthizore tek një fëmijë

Në mënyrë që artriti seropozitiv të zhvillohet, patogjenët e herpesit gjenital të thjeshtë, infeksionit citomegalovirus, shytat, fruthi, hepatiti B ose herpes duhet të jenë të pranishëm në trup. Vështirësitë në trajtimin e RA gjithashtu lindin për shkak të pamundësisë së shkatërrimit të plotë të këtyre agjentëve infektues.

pamje klinike

Kur diagnostikohet polartartriti reumatizmoz seropozitiv, vendoset faza e kursit të saj. Sëmundja zhvillohet në katër faza, secila prej tyre karakterizohet nga manifestime specifike klinike. Në kontrast me formën seronegative të RA, patologjia seropozitive karakterizohet nga një rritje graduale e intensitetit të simptomave. Në fazën fillestare, e cila zgjat rreth gjashtë muaj, nyjet e vogla të krahëve dhe këmbëve dëmtohen. Simptomat e kyçeve shprehen pak, dhe nganjëherë plotësisht mungojnë. Herë pas here, ënjtje në mëngjes e nyjeve, vërehet ngurtësi brenda 1-2 orësh. Ndjesitë e dhimbshme në gishta ndodhin pas një aktiviteti fizik intensiv, ngritjes së peshave, një ndryshimi të mprehtë të motit. Për t'i eleminuar ato, nuk keni nevojë të merrni analgjezikë, pasi ato zhduken pas pushimit.

Faza e dytë zhvillohet mbi 6 muaj. Nëse pacienti kërkon ndihmë mjekësore, atëherë shenjat karakteristike të RA tashmë vizualizohen mirë në imazhin radiologjik:

 • shkatërrimi i kërcit hialin;
 • ngushtimi i hapësirave të përbashkëta;
 • manifestime të osteoporozës (ulur masën kockore);
 • shkatërrimi i indit kockor.

Në palpimin, një reumatolog zbulon nyjet e formuara – formacione të rrumbullakëta dhe të dendura të indit lidhës me një diametër 0,5-2 cm. Ato lokalizohen në indin nënlëkuror, më shpesh të duarve dhe parakrahëve. Në fazën 2 të RA seropozitive, një person vuan nga ënjtje e nyjeve dhe dhimbje të forta që nuk zhyten gjatë ditës. Organet e brendshme fillojnë të dëmtohen gradualisht si rezultat i zhvillimit të inflamacionit. Pacientët ankohen për dhimbje muskulore dhe kardiake, palpitacione.

Edhe ARTRITIS “i lënë pas dore” mund të shërohet në shtëpi! Vetëm mos harroni ta njollosni atë një herë në ditë.

Faza e tretë e RA është e plotë, që zgjat rreth një vit. Deformimi i nyjeve në krahë dhe këmbë është qartë i dukshëm – gishtat janë të përkulur, devijuar në anët, bëhen të ngurtë. Hipi, kyçin e këmbës, nyjet e gjurit, disqet intervertebral dhe rruazat janë të përfshira në procesin inflamator. Për shkak të paqëndrueshmërisë së aparatit ligament-tendin, atrofisë së muskujve dhe shkatërrimit të kërcit, gjendja e pacientit dhe ndryshimi i ecjes së tij. Shtylla kurrizore është e përkulur, shfaqet e rrafshët. Edhe më shumë dëme në organet e brendshme ndodhin, ndodhin shqetësime gastrointestinale, dhe aritmitë zbulohen gjatë EKG-së.

Lexo artikullin:  Menisku medial i trajtimit të nyjeve të gjurit

Kohëzgjatja e fazës së katërt është 2 vjet ose më shumë. Simptomat e mëposhtme janë karakteristike për këtë fazë:

 • indi i kërcit që rreshton kokat e eshtrave është shkatërruar plotësisht;
 • në roentgenogram, vërehet shkrirja e eshtrave, gjë që çon në imobilizim të nyjes;
 • aktiviteti funksional i të gjitha organeve të brendshme zvogëlohet;
 • lëkura e trashë, pjesërisht atrofia.

Gjatë relapsave të RA seropozitive, shfaqen simptoma të dehjes së përgjithshme të trupit. Temperatura e trupit rritet, djersitja intensifikohet, ndodhin shqetësime gastrointestinale, ndodh humbja e peshës. Gjatë gjithë rrjedhës së patologjisë, diagnostikohen çrregullime neurologjike, përfshirë gjendjet e rënda depresive.

Diagnostics

Kriteri kryesor diagnostik për RA seropozitive është prania e imunoglobulinave specifike, faktori reumatoid, në qarkullimin sistemik. Por një nivel i ngritur i Federatës Ruse është gjetur edhe në patologji të tjera. Prandaj, Kolegji Amerikan i Reumatologëve bëri propozime që përshpejtuan dhe lehtësuan diagnozën e RA. Shtatë kritere janë sistemuar, pas zbulimit të katër prej të cilave bëhet diagnoza e "artritit reumatoid":

 • ngurtësia në mëngjes e nyjeve, duke mos u zhdukur brenda një ore;
 • humbje nga një proces inflamator akut ose kronik i nyjeve proksimale, interfalangeal, metatarsophalangeal, dore të gishtërinjve;
 • dëmtimi deformues i 3 ose më shumë nyjeve, i manifestuar klinikisht nga ënjtja e indeve të buta;
 • vërehet dëme simetrike (bilaterale) e nyjeve;
 • palpimi zbulon nyjet e indit lidhës të rrumbullakosur pa dhimbje;
 • faktori reumatoid është zbuluar në serumin e gjakut;
 • zona të dekalcifikuara me erozione dhe cista të formuara shënohen në fotografitë me rreze x.

Sigurohuni që të ekzaminoni lëngun sinovial të nxjerrë nga zgavra e bashkimit me birë. Zhvillimi i RA seropozitiv tregohet nga prania e mpiksjeve të mukinës në të, një nivel i ngritur i leukociteve, neutrofileve. Shenjat karakteristike të patologjisë është një ndryshim në përbërjen e gjakut:

 • niveli i hemoglobinës zvogëlohet, duke provokuar zhvillimin e anemisë së mungesës së hekurit;
 • Shkalla e sedimentimit të eritrociteve dhe niveli i proteinës reaktive në rritje rritet, gjë që tregon zhvillimin e procesit inflamator;
 • ndoshta uljen e albuminit dhe rritjen e përqendrimit të kreatininës;
 • një shenjë e RA e rëndë është një rritje në numrin e leukociteve në rrjedhën e gjakut;
 • shënues diagnostik i përparimit RA – nivele të rritura të enzimave të mëlçisë;
 • metabolizmi i lipideve shqetësohet për shkak të përdorimit të ilaçeve ose aktivitetit të tepërt të inflamacionit;
 • shënues i specifikimit të lartë – një rritje në numrin e antitrupave anti-PCP.

Në diagnostifikimin instrumental, praktikohet gjithashtu përdorimi i ultratingullit, tomografisë së llogaritur (CT) dhe rezonancës magnetike bërthamore (NMR). Me ndihmën e hulumtimit, përcaktohet shkalla e dëmtimit të indeve të buta, kërcit, indeve të eshtrave, ligamenteve, muskujve, tendinave, organeve të brendshme.

Lexo artikullin:  Tavolina në gju me artroza të llojeve të nyjeve të gjurit, rregulla për çorape dhe kundërindikacione

Therapies

Bëhet një trajtim kompleks i artritit reumatoid seropozitiv. Përgatitjet farmakologjike ende nuk janë sintetizuar për të përballuar sëmundjen. Prandaj, objektivat kryesore të trajtimit janë përmirësimi i mirëqenies së pacientit dhe arritja e një falje të qëndrueshme. Për të zvogëluar ashpërsinë e dhimbjes, për të eleminuar edemën inflamatore përdoren:

Për të shtypur aktivitetin e tepërt të sistemit imunitar, skemat terapeutike përfshijnë përgatitjet biologjike Sulfosalazin, Methotrexate, Arava, Remicade, të cilat kanë efekte imunosupresive dhe citostatike. Barnat relativisht të reja të përdorura në trajtimin e artritit reumatoid seropozitiv janë ilaçe biologjike, bllokues të proteinave-citokineve pro-inflamatore. Për shkak të frenimit të këtij faktori të nekrozës së tumorit nga Etanersept, Infliximab, Adalimumab, arrihet falje e qëndrueshme e RA.

Me zhvillimin e komplikimeve, përparimin e shpejtë të patologjisë, pacientëve u është përshkruar korrigjimi i përbërjes së gjakut me anë të krioapherezës, plazmaferezës së membranës, farmakoterapisë ekstrakorporale dhe filtrimit të plazmës kaskade. Për të forcuar korse të muskujve, për të përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe trofizmin e indeve, pacientëve u tregohet masazh dhe procedura fizioterapeutike (terapi UHF, magnetoterapi, terapi lazer), terapi fizike, balneoterapi. Efektiviteti i masave terapeutike është dukshëm më i lartë kur një pacient kërkon ndihmë mjekësore kur shfaqen shenjat e para të artritit reumatoid seropozitiv.

Shishkevich Vladimir - mendim ortopedik për kremin Hondrostrong

Shishkevich Vladimir, ortoped - traumatolog, kryeredaktor i projektit ExpertNews.

Unë kam trajtuar sëmundje të nyjeve dhe shpinë për shumë vite. Mund të them me siguri se nyjet janë gjithmonë të trajtueshme, edhe në pleqëri shumë të pjekur.

Hondrostrong është një ilaç inovativ i krijuar për të luftuar sëmundjet e kyçeve. Ndihmon me artritin, artritin dhe sëmundjet e tjera. Falë përdorimit të kremës, lëvizshmëria e nyjeve shpejt kthehet. Indet e kërcit të dëmtuar rigjenerohen, gjë që parandalon zhvillimin e mëtutjeshëm të problemit.

Hondrostrong - xhel për nyje dhe shpinë

Qendra jonë mjekësore ishte e para që pranoi qasje të certifikuar në ilaçin më të fundit për osteokondrozën dhe dhimbjen e nyjeve - Hondrostrong. Unë ju rrëfej kur dëgjova për herë të parë për këtë, thjesht qeshja sepse nuk besoja në efikasitetin e saj të lartë.

Por unë u çudita kur mbaruam testimin: 4567 njerëz u shëruan plotësisht nga sëmundjet e organeve të sistemit muskulor, që është më shumë se 94% e të gjithë subjekteve, 5,6% ndjehen një përmirësim të ndjeshëm, dhe vetëm 0,4% nuk ​​e vunë re asnjë përmirësim.

Krem Hondrostrong ju lejon të harroni sa më shpejt dhimbjen në shpinë dhe nyje, fjalë për fjalë nga 4 ditë përdorimi, dhe madje edhe patologjitë shumë komplekse mund të kurohen brenda dy muajve. Përveç kësaj, prodhuesi i këtij produkti tani ofron 50% zbritje të kostos totale të kremës Hondrostrong.

ExpertNews Shqipëri